Laden Agenda

iBestuur Congres 2020

11 september 2020 8:00 — 17:00

Het iBestuur Congres 2020 is verplaatst van 1 juli naar 11 september. Een beladen datum, maar het thema is urgenter dan ooit: de i-overheid in tijden van crisis. Het iBestuur Congres 2020 zal ruimte bieden aan sessies, sprekers en deelnemers van reeds gecancelde bijeenkomsten als Conferentie Nederland Digitaal, het VNG Realisatie Festival en IT Connect US van het i-Partnerschap Rijk-Hoger Onderwijs.

Nieuw thema

Het iBestuur Congres 2020 was aanvankelijk thematisch gelinkt aan de Olympische Spelen: de digitale olympiade. Maar er komen dit jaar geen Olympische Spelen en ook geen digitale olympiade. Een nieuw, actueel en hoogst urgent thema dient zich aan met als voorlopige werktitel: de i-overheid in tijden van crisis.

Noodgedwongen maakt de samenleving – en de overheid in het bijzonder – een versnelde digitale transformatie door. Wat zijn de lessons learned van de eerste maanden? Welke technologie, toepassingen en vaardigheden hebben we nodig? Komt er een heuse cultuuromslag en hoe manage je een digitale organisatie? Last but not least: hoe houden we de menselijke maat in het oog?

Maar het gaat veel verder. De corona-pandemie gooit het dagelijks leven totaal overhoop. De overheid neemt de regie op de samenleving strak in handen en ziet zich gesteld voor complexe uitdagingen in de zorg, openbare orde en veiligheid, en communicatie. Zij doet economische en maatschappelijke interventies die hun weerga niet kennen. Beslissingen en beleid zijn datagedreven. Technologie is de drager van de uitvoering. Burgerrechten worden buiten werking gesteld en high tech en meta-data maken toezicht en handhaving mogelijk. Hoe werkt dat? Wat zijn de richtlijnen, waar liggen de grenzen van wat mogelijk is en wat wenselijk is?

Er zijn gelukkig ook positieve ontwikkelingen: klimaatdoelstellingen komen dichterbij, onverwachte innovaties dienen zich aan, net als creatieve oplossingen uit de samenleving. Wetenschap, betrokken burgers en bedrijven zijn betrouwbare partners voor de overheid.

Inhoudelijk programma

Het grootste deel van de thema’s die de organisatie met de klankbordgroep voor het inhoudelijk programma hebben vastgesteld, blijven staan. Denk aan: data, cloud, AI en ethiek, duurzaamheid, inclusie, PPS, 5G, digitale weerbaarheid, goed opdrachtgeverschap, et cetera. Maar er wordt nu vanuit een gekanteld perspectief naar die thema’s gekeken. Bovendien zijn er nieuwe, dringende onderwerpen bijgekomen door de accelererende digitale transformatie zoals thuiswerken 2.0 en digitaal onderwijs.

Met de klankbordgroep werkt de organisatie dit programma voor de pakweg 60 break out-sessies de komende maanden verder uit. Met de stuurgroep (VNG, minBZK, minEZK, minJenV) geven we het plenaire programma vorm.

Voor wie is het iBestuur Congres?

Doelgroepen zijn bestuurders en beslissers verantwoordelijk voor of betrokken bij de i-overheid. Van alle departementen, gemeenten, provincies en waterschappen, AG’s, ZBO’s en uitvoeringsorganisaties, wetenschap én het ICT-bedrijfsleven. Deelname is op uitnodiging. Voor deelnemers uit de markt is daarnaast een beperkt aantal kaarten beschikbaar tegen betaling van 300,00 euro, exclusief BTW.

Gegevens

Datum:
11-09-2020
Tijd:
08:00 - 17:00
Site:
https://ibestuurcongres.nl/

Organisator

iBestuur
Site:
https://ibestuur.nl/

Locatie

Nationaal Sportcentrum Papendal
Papendallaan 8
Arnhem, 6816 VD Nederland
+ Google Maps

Gerelateerde evenementen

Congres digitale overheid
iBestuur, Dutch Datacenter Association (DDA) en de stichting Digitale infrastructuur Nederland organiseren op donderdag 10 maart 2022 een congres over...
10 maa
2022
Congres digitale overheid
Nederland heeft een heldere visie op de Nederlandse digitale infrastructuur nodig. Daarom gaan we in het najaar met elkaar om...
20 jan
2022
Internet Governance Forum 2021
Van 6 t/m 10 december vindt de zestiende Internet Governance Forum (IGF) plaats. Stakeholders uit meer dan 130 landen zullen...
6 dec
2021
Congres digitale overheid
Nederland heeft een heldere visie op de Nederlandse digitale infrastructuur nodig. Daarom gaan we in het najaar met elkaar om...
25 nov
2021
De 25e editie van het ECP Jaarfestival vindt dit jaar plaats op donderdag 11 november in de Fokker Terminal in...
11 nov
2021
Dit jaar zal de Fiber Vakdag voor de vierde keer plaatsvinden en dat betekent dat ze er iets bijzonders van...
9 nov
2021