Digitale onwetendheid van Nederlandse overheid brengt economie in gevaar

In een interview met Computer Weekly vertelt Michiel Steltman, directeur van stichting DINL, waarom de Nederlandse economie gevaar loopt door een gebrek aan kennis en begrip bij de overheid.

Ambities
Hoewel de Nederlandse overheid de ambitie heeft uitgesproken om het “Europese digitale knooppunt” te worden, lijken haar acties deze ambitie niet te ondersteunen. Bovendien heeft de minister van volkshuisvesting onlangs een vestigingsverbod uitgevaardigd voor grote en hyperscale datacenters, zegt Michiel Steltman.

Nederland is van oudsher een populaire locatie voor datacenters, niet in de laatste plaats vanwege de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) en de solide glasvezelbackbone waarover het land beschikt.

In 2012 waarschuwde Steltman voor een tekort aan aansluitingen op het elektriciteitsnet. In een artikel in het Financieele Dagblad stelde hij dat digitalisering en elektrificatie hand in hand gaan.

“Ik heb toen gezegd dat het Nederlandse elektriciteitsnet opgewaardeerd moest worden om [de benodigde] stroom te leveren”, vertelt hij aan Computer Weekly. “Maar pas verscheen er weer een artikel waarin stond dat Nederland 3,5 miljard euro moet investeren in het elektriciteitsnet om het geschikt te maken voor de voortgaande digitalisering. Maar we zijn nu 10 jaar verder.”

Lees het volledige (engelstalige) interview hier.

Zoeken
Related
nieuws
Deltawerken
In een interview met Computer Weekly vertelt Michiel Steltman, directeur van stichting DINL, waarom de Nederlandse economie gevaar loopt door...
nieuws
Gezamenlijke reactie op de Kamerbrief “Hoofdlijnen beleid voor Digitalisering”
Excellenties, Wij hebben met grote belangstelling kennis genomen van uw Kamerbrief “Hoofdlijnen beleid voor digitalisering”, en willen onze reactie op...
event
Congres digitale overheid
iBestuur, Dutch Datacenter Association (DDA) en de stichting Digitale infrastructuur Nederland organiseren op donderdag 10 maart 2022 een congres over...