DINL in het nieuws – Terugblik november

Datacenters lijken steeds meer in handen van Amerikaanse bedrijven te vallen. Door deze  overnames kan Amerika zich actief bemoeien met het merendeel van de Nederlandse datacenters, waarschuwen experts in het FD. De vraag is nu of Nederland zich zorgen moet maken over deze Amerikaanse invloeden. DINL laat in de Volkskrant en het Financieele Dagblad weten weinig risico te zien. Daarnaast nam Michiel Steltman deel aan twee panels. Dit en meer lees je in de DINL nieuwsupdate van november.

Cruciale Nederlandse datacenters steeds vaker in handen van Amerikanen – is dat erg?

Nederlandse datacentra vallen een voor een in handen van Amerikaanse bedrijven. Zo krijgen de VS mogelijk toegang tot steeds meer Nederlandse gegevens, waarschuwen ict-specialisten in het FD. Moet Nederland zich zorgen maken over Amerikaanse controle op zijn digitale voorzieningen?

Stichting DINL laat in de Volkskrant weten weinig risico te zien: “Voor olie zijn we allang afhankelijk van het Midden-Oosten, inmiddels zijn we ook voor onze digitale infrastructuur afhankelijk van andere landen. Dat is wennen.” Wil je dit aanpakken, dan moet je als overheid de eigen digitale economie stimuleren, stelt DINL. Amerikaanse en Aziatische bedrijven overheersen nou eenmaal de technologiemarkt.

Lees het hele artikel bij de Volkskrant

De toekomst van het internet

Tijdens het 22e Jaarcongres ECP op 14 november in Den Haag discussieerden Marleen Stikker, Valerie Frissen, Kees Neggers en Michiel Steltman over de toekomst van het internet. Hoewel ze alle vier serieuze problemen signaleren met het huidige internet, zijn ze optimistisch over de toekomst. Maar dan moeten we het internet wel als een publieke infrastructuur gaan zien die de waarden waarborgt die we met ons allen in de samenleving belangrijk vinden.

Michiel Steltman vindt dat het “wonderbaarlijk goed gaat met het internet”. “Ondanks allerlei beperkingen en het gebrek aan vertrouwen, vinden er bijvoorbeeld dagelijks miljarden transacties plaats.” Toch beaamt ook hij dat het internet is gaan wringen: aan de ene kant door de macht van de Big Tech-bedrijven en aan de andere kant door de beperking van internetvrijheden door autoritaire regimes.

Lees het hele artikel bij SIDN

Een digitaal paspoort voor iedereen?

Helaas, het is een ‘all male’ panel, zegt dagvoorzitter Roelof Hemmen als hij de deelnemers aan het ‘politieke café’ in de Motorruimte aan de zaal voorstelt. Michiel Steltman (DINL), Zsolt Szabó (Capgemini), Cor Franke (zelfstandig adviseur) en Roelof Meijer (SIDN) laten hun licht schijnen over een pittig onderwerp: digitale identiteit.

Michiel Steltman wees tijdens het Jaarcongres ECP op het probleem met het vertrouwen van de burger in de overheid. “Onze medische gegevens die per ongeluk op Google komen. Dat moeten we oplossen, anders gaan we het probleem van één centrale digitale identiteit vanuit de overheid niet fixen.” Cor Franke pleit dan ook voor een decentrale aanpak. Er zijn al heel veel partijen aan de slag met instrumenten rond digitale identiteit. “We moeten komen tot een stelsel waarin meerdere aanbieders van dergelijke instrumenten kunnen meedoen. Zodat de burger kan kiezen.”

Lees het verslag van de dag bij Jaarcongres ECP

Te gast bij BNR Radio Digitaal

Op woensdag 31 oktober was Michiel Steltman te gast bij BNR Radio Digitaal. Hij sprak op de radio over cloud assurance, de overheid en cloud. Aanleiding: Microsoft won het Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI)-project, uitgereikt door het Amerikaanse ministerie van Defensie.

JEDI is een substantieel kernsysteem van defensie, waarbij allerlei data in de cloud wordt verwerkt en opgeslagen die voor de Amerikaanse defensie wereldwijd belangrijk is. Het gesprek bij BNR Radio ging over de assurance die het Pentagon heeft bij het plaatsen van hun informatie in de cloud. Assurance is de mate van vertrouwen die de leverancier geeft aan de afnemer over de veiligheid van hun dienst. Deze zekerheid is belangrijk voor iedereen die van een online- of clouddienst gebruik maakt. Het vaststellen van deze assurance wordt gedaan door een onafhankelijke beoordeling van de veiligheid van de leverancier. Hoe zit dat bij het Pentagon?

Hierover meer in de uitzending bij BNR Radio Digitaal

Zoeken
Related
nieuws
DINL oktober
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...
nieuws
Uitnodiging-2
Op 22 november vindt in perscentrum Nieuwspoort het Nationale Debat over Digitalisering plaats.
nieuws
digitale-sector
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...