‘Hoogwaardige digitale infrastructuur randvoorwaarde voor functioneren economie’

Hans Biesheuvel, onder meer oud voorzitter van MKB-Nederland, heeft in een column in De Financiële Telegraaf een lans gebroken voor structurele investeringen in de digitale infrastructuur. De Nederlandse digitale infrastructuur moet als derde mainport gezien worden door politiek en bestuur, aldus Biesheuvel. Onderstaand de column, de tekst is via deze link op de website van De Financiële Telegraaf te lezen.

Digitale Mainport
De afgelopen jaren is ICT uitgegroeid tot dé overkoepelende enabler van groei. Hoogstaande digitale infrastructuur is zo belangrijk geworden dat het een randvoorwaarde is voor het functioneren van de economie. Ik pleit er voor de digitale infrastructuur te benoemen als derde mainport. Net als bij Schiphol en de Rotterdamse haven maken we voor de digitale mainport een plan om structureel te investeren voor de langere termijn.

De Nederlandse uitgangspositie is goed. Eén van de grootste internetknooppunten in de wereld, AMS-IX, ligt in Amsterdam. Google bouwt datacenters in de Eemshaven, bedrijven als Coolblue, Adyen en Fox-IT komen van Nederlandse bodem. We kunnen deze positie echter niet voor lief nemen.

De status van digitale mainport verzekert dat er permanent geïnvesteerd wordt in infrastructuur, kennis en human capital. De overheid draagt actief bij aan onderzoek, kennis van cybercrime en het opleiden van talent. De mainport werkt als katalysator voor de ontwikkeling van kennis en het aantrekken van mensen en zorgt voor een goede wisselwerking met het onderwijs.

De digitale ontwikkelingen gaan zo snel dat we het ons niet kunnen veroorloven om niet zelf het voortouw te nemen. Zie het als het bouwen van de Deltawerken. Het verschil is dat we nu de golf aan nieuwe ontwikkelingen zien aankomen.

Zoeken
Related
nieuws
Deltawerken
In een interview met Computer Weekly vertelt Michiel Steltman, directeur van stichting DINL, waarom de Nederlandse economie gevaar loopt door...
nieuws
Gezamenlijke reactie op de Kamerbrief “Hoofdlijnen beleid voor Digitalisering”
Excellenties, Wij hebben met grote belangstelling kennis genomen van uw Kamerbrief “Hoofdlijnen beleid voor digitalisering”, en willen onze reactie op...
event
Congres digitale overheid
iBestuur, Dutch Datacenter Association (DDA) en de stichting Digitale infrastructuur Nederland organiseren op donderdag 10 maart 2022 een congres over...