Michiel Steltman is blij met brief van staatssecretaris Mona Keijzer over zeekabels

Vorige week schreef staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer over de rol die overheid wil spelen bij de aanleg van zeekabels. Ze laat zich in deze brief positief uit over de meerwaarde die het aanleggen van nieuwe zeekabels met zich meebrengt. Ze is vanuit haar functie bereid om een faciliterende rol te vervullen als partijen overwegen een zeekabel naar Nederland aan te leggen. Als concreet voorbeeld noemt ze de vergunningverlening.

In een interview met Rian van Heur van AG Connect geeft Michiel Steltman blij te zijn met de inhoud van de brief van staatssecretaris Mona Keijzer. Deze brief is een belangrijke eerste stap naar een gezonde digitale infrastructuur. “We hebben niet om staatsinvesteringen gevraagd, maar om hulp. Er is regie nodig bij de aanleg van zeekabels. De overheid stelt zich nu op als een promoter en aanjager.”, zegt Steltman in het interview.

Gezonde digitale infrastructuur

Net als datacenters en internetknooppunten waren zeekabels een van de vergeten onderdelen van de digitale infrastructuur. De aandacht van de overheid was erg gericht op klassieke telecom. Steltman vindt deze brief een eerste goede stap naar een gezonde digitale infrastructuur.

Steltman is verheugd dat de overheid een faciliterende rol gaat vervullen bij het verlenen van vergunningen. Als dat namelijk niet goed is geregeld, laten partijen zeekabels ergens anders in Europa aan land komen. Zeekabels stimuleren economische vooruitgang en daar heeft ook de overheid belang bij.

In de eerder verstuurde brandbrief hebben de initiatiefnemers hun zorgen geuit over het verlies van soevereiniteit voor de digitale infrastructuur. Door een veranderd speelveld gaan grote techbedrijven zelf zeekabels aanleggen, waarbij andere afwegingen een rol spelen. Over de soevereiniteit doet de staatssecretaris geen uitspraken in haar brief.

Latency door extra knooppunten

De staatssecretaris maakt in haar brief melding van een nieuwe zeekabel tussen Nederland en Engeland, die via Ierland weer een verbinding met de Verenigde Staten heeft. Volgens Mona Keijzer is het geen probleem om de verbinding met de Verenigde Staten via Engeland te laten lopen. Steltman denkt daar anders over: door het verkeer via Engeland te routeren ontstaat door de extra knooppunten latency waar hostingproviders of beursgerelateerde bedrijven last van kunnen ondervinden.

Benieuwd naar het gehele interview met Michiel Steltman? Via deze link lees je het gehele artikel Initiatiefnemers brandbrief: ‘Visie op zeekabels is een doorbraak’.

Zoeken
Related
nieuws
DINL oktober
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...
nieuws
Uitnodiging-2
Op 22 november vindt in perscentrum Nieuwspoort het Nationale Debat over Digitalisering plaats.
nieuws
digitale-sector
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...