Podcast BNR: ‘Alsof je de bioscoop moet betalen als je ze klanten bezorg’

Michiel Steltman van de Stichting DINL (Digitale Infrastructuur Nederland) windt zich op over het voorstel van de Europese Commissie tot hervorming van het auteursrecht. Links zouden betaald moeten worden omdat de linkende partij meeprofiteert van het werk van de ‘gelinkte’ partij. Belachelijk, meent Steltman.

‘Alsof je iemand de weg wijst naar de bioscoop en dan ook nog de bioscoop moet betalen.’ Ook staat in het voorstel dat bedrijven als Facebook en YouTube aansprakelijk zouden worden voor schending van auteursrecht op hun servers. Dat zou deze partijen extreem voorzichtig maken, zodat veel rechtmatige content zou worden geweerd.

Slecht voor de vrijheid van meningsuiting, aldus Steltman. En ook slecht voor Europese bedrijven, want die maken meer kosten, moeten daarom groter worden en worden minder innovatief. Ook wordt het moeilijker voor kleintjes om te starten.

Zijn DINL lobbiet om politici meer kennis bij te brengen over de digitale wereld, om zo te komen tot meer weloverwogen wetten. ‘We hebben prima infrastructuur in Nederland maar we moeten wel zorgen dat het zo blijft.’ In de tweede helft van dit uur Technoloog beschrijft hij hoe hij Kamerleden van informatie voorziet, zo nodig één voor één. Nu de Tweede Kamer voor de  helft is vervangen, kan hij weer zo ongeveer opnieuw beginnen.

Beluister de podcast

Dit bericht is overgenomen van BNR Nieuwsradio

Zoeken
Related
nieuws
DINL oktober
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...
nieuws
Uitnodiging-2
Op 22 november vindt in perscentrum Nieuwspoort het Nationale Debat over Digitalisering plaats.
nieuws
digitale-sector
Met DINL Update doe ik verslag van mijn recente activiteiten en ander nieuws. Daarmee blijf je als achterban op de...