Wat is de impact van Brexit op de tech industrie?

“Should I stay or should I go?” Deze vraag werd door een meerderheid van de Britse bevolking beantwoord met ‘Leave’ tijdens het EU-referendum. Hoewel Nederland deze belangrijke partner binnen de Unie niet graag ziet vertrekken, is het tijd om Brexit als realiteit te beschouwen. Het nieuwe regeerakkoord van afgelopen dinsdag laat dat alvast zien: met een verlaging van de vennootschapsbelasting en de afschaffing van de dividendbelasting sorteert de nieuwe coalitie alvast voor op bedrijven die Londen willen gaan verlaten.

Het is daarom ook van belang dat de digitale sector zich nu voorbereid op de uiteenlopende Brexit-scenario’s. Vandaar dat Digital Gateway to Europe vandaag een rapport publiceert over de huidige status, de mogelijke scenario’s en de te ondernemen acties door de tech sector. Wat zijn de uitdagingen en mogelijkheden van Brexit?

Rather inconvenient
In het rapport noemt Digital Gateway to Europe vier onderwerpen die van groot belang zijn voor de sector: toegang tot de Europese Interne (Digitale) markt, toegang tot datastromen, toegang tot talent en toegang tot EU-belastingvoordelen.

Hoewel er nog veel onduidelijkheid is over de mogelijke impact van Brexit, is het zeer waarschijnlijk dat het Verenigd Koninkrijk zowel uit de Europese Interne markt als uit de douane-unie gaat stappen. Dat heeft belangrijke consequenties voor het internationale (en digitale) verkeer van goederen, diensten, kapitaal en arbeid.

Vooral voor de financiële sector en de media-industrie wordt grote impact verwacht, omdat afspraken omtrent oorsprongsregels en ‘passporting rights’ na Brexit niet meer zullen gelden. Verder worden deze sectoren beïnvloed door een mogelijke restrictie op datastromen van het VK naar de EU en andersom, aangezien dit verdere (FinTech) innovatie belemmert.

Een ander urgent issue is het wereldwijde tekort aan goed IT-personeel. Als het Verenigd Koninkrijk besluit om immigratiewetgeving aan te scherpen en te bemoeilijken, zal het voor de Britten lastiger worden IT-specialisten aan te trekken. Aangezien 25% van de Britse digitale en tech bedrijven het rekruteren van talent een ‘major challenge’ noemt (TechNation, 2017), is dit een zeer belangrijk punt voor de sector.

Keep calm and come to Europe
“Het Verenigd Koninkrijk is een belangrijke en gelijkgestemde handelspartner. Het is voor Nederland dan ook geen goed nieuws dat een land dat zo dichtbij ons ligt, vertrekt uit de EU. Echter is dit vertrek een realiteit waar wij ons als digitale sector op moeten voorbereiden. Gezien de mogelijke impact van Brexit, is het van groot belang dat de industrie goed geïnformeerd is over toekomstige uitdagingen en mogelijkheden,” zegt Stijn Grove, Managing Director van Digital Gateway to Europe.

“Europa, en Nederland in het bijzonder, biedt goede alternatieven voor het Verenigd Koninkrijk, en Amsterdam is een fantastisch substituut voor Londen, vooral voor de FinTech en mediabedrijven. En vanuit een zakelijk perspectief sluit Nederland goed aan bij de Britse handelsgeest. Bedrijven als Shell, Unilever en Reed Elsevier laten dat tot op de dag van vandaag zien. Vandaar dat de Britten meer dan welkom zijn in Nederland.”

Wat er gaat gebeuren op 29 maart 2019 – de dag dat voor het eerst in de geschiedenis een lidstaat de Europese Unie verlaat – is grotendeels onbekend. Met het Brexit rapport informeert Digital Gateway to Europe de tech sector over de mogelijke implicaties. Het Verenigd Koninkrijk zal de Europese Unie gaan verlaten, laten we er het beste van maken.

Het Brexit rapport ‘Should I stay or should I go?’ is hier gratis te downloaden.

Zoeken
Related
nieuws
Binnenhof
In aanloop naar Prinsjesdag roepen vertegenwoordigers van de digitale infrastructuur sector het kabinet op tot de realisatie van een ‘Nieuwe...
nieuws
The Hague
Stichting DINL heeft samen met de Vereniging van Registrars gebruik gemaakt van de mogelijkheid om te reageren op de Interconsultatie over...
nieuws
Deltawerken
In een interview met Computer Weekly vertelt Michiel Steltman, directeur van stichting DINL, waarom de Nederlandse economie gevaar loopt door...